Over Ibu's spekkoek

Het was eind jaren ´60 dat Ibu haar buurtgenoten en toko's gelukkig maakte met zelfgemaakte spekkoeken vanuit eigen keuken. Veel mensen ontdekten toen voor het eerst de spekkoek.

De spekkoek is een traditionele Indische lekkernij voor ieder moment van de dag. Lekker bij de koffie, als dessert of gewoon als tussendoortje.

Image
Onze Ibu ♡

Betsy werd op 23 september 1933 geboren in Bandung (Indonesië). Zij had helaas geen onbezorgde jeugd door de Tweede Wereldoorlog en de naweeën ervan. In de jaren ’50 emigreerde zij samen met haar man en kind naar Nederland (waar haar vader vandaan kwam). Een nieuwe en frisse start voor het gezin.

'Het originele recept van Ibu stamt uit de jaren ’60'

Nadat het gezin op de Frederik van Dorpstraat in Amsterdam kwam te wonen, begon Betsy vanuit haar keuken spekkoeken voor de buurt en de lokale toko te bakken. In eerste instantie bedoeld om haar inmiddels zeven kinderen te onderhouden, maar vrij snel daarna ook om buurtgenoten kennis te laten maken met spekkoek en de Indische cultuur.
Liefkozend werd zij door de naaste omgeving, kinderen en uiteindelijk kleinkinderen Ibu genoemd.

'Ibu is Indonesisch voor moeder'

Image

Ibu's originele recept
Kleinzoon Ashley en vriendin Ramona hebben altijd al een passie voor koken gehad, dagelijks proberen zij nieuwe recepten uit. Na het overlijden van Ibu in 2016, zijn Ramona en Ashley de keuken ingedoken om Ibu’s originele recept eigen te maken: het recept waar geen kunstmatige smaakversterkers, conserveringsmiddelen of andere onnodige stoffen aan zijn toegevoegd.

Onze missie: Ibu Spekkoek op de (menu)kaart zettenImage

Na een paar jaar testen en vele proef sessies later is Ibu’s originele spekkoek in een nieuw jasje gestoken: spekkoek 2.0. Een spekkoek bakken doe je niet 'eventjes'. Het is een arbeidsintensief proces, waarbij de juiste samenstelling van ingrediënten voor de typische smaak van spekkoek zorgt.
Onze missie is simpel: Ibu's spekkoek op de (menu) kaart zetten. Een traditionele spekkoek, maar dan in een modern jasje. Ibu is onze inspiratiebron en als eerbetoon aan haar gaan wij Nederland kennis laten maken met de spekkoeken van Ibu!